Winkelwagen
Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

De visles: informatie voor ouders

Bij een visles op school geeft een Vismeester een biologieles over de onderwaterwereld en wordt er aansluitend gevist in een water vlakbij school. Bij deze visexcursie zijn vrijwilligers nodig om de kinderen te begeleiden bij het vissen en toe te zien op de veiligheid aan de waterkant. Hulp van ouders is daarbij welkom!

Na de biologieles in de klas komen de kinderen naar de waterkant, waar ze groepjes vormen en onder begeleiding twee uurtjes gaan vissen. Hierbij kunnen ouders een belangrijke rol spelen, zeker als er vanuit de hengelsportvereniging geen of weinig vrijwilligers beschikbaar zijn. Kun jij assisteren? Laat de leerkracht dat dan van tevoren weten. Bij voldoende ouders kan een visles zeker doorgaan!

Zorg dat je als begeleider een half uur voor de kinderen aan de waterkant arriveert. Enkele aandachtspunten zijn goed om van tevoren door te nemen. Je kunt deze aandachtspunten hier bekijken en eventueel uitprinten en meenemen naar de waterkant.



Vervolg na de visles: korte cursus 'Vissen voor kids'

Veel kinderen zijn na een visles enthousiast geworden en willen vaker vissen. Om dit op een goede manier mogelijk te maken organiseren hengelsportverenigingen soms een vervolgcursus.

Helaas hebben niet alle verenigingen de mogelijkheid om dit vorm te geven. Indien er enkele ouders zijn die dit op zich willen nemen, dan wordt dit volledig ondersteund door Sportvisserij Nederland. Er is een kant-en-klare korte cursus beschikbaar die ouders kunnen geven, waarbij alle deelnemende kinderen bovendien een gratis hengel en vistuigje krijgen!

Download hier de verkorte cursus 'Leer vissen met de vaste hengel'.

Vragen?

Voor vragen over helpen bij een visles, de vervolgcursus 'Leer vissen met de vaste hengel' en het aanvragen van gratis hengelmateriaal voor deze cursus kun je contact opnemen met Gerwin Gerlach van Sportvisserij Nederland via 030-6058400 of dit e-mailadres.

Vissen: leuk en gezond!

Jaarlijks geven zo’n 100 vismeesters verspreid door Nederland meer dan 600 vislessen aan de hoogste groepen van het basisonderwijs en de eerste groepen van het voortgezet speciaal onderwijs. Hiermee worden jaarlijks 15.000 kinderen bereikt. Vrijwel alle scholen, kinderen en ouders zijn enthousiast over het vislesprogramma.

Kinderen zitten in de periode na een visles minder vaak op de bank met hun mobiel, tablet of game console en genieten aan de waterkant van het sportvissen. Concentratie, rust, het ervaren van succes en aandacht voor de natuur zijn belangrijke elementen van het sportvissen en hebben een positieve uitwerking op de gemoedstoestand. Kinderen die thuis of op school erg druk zijn, komen achter een hengel vaak helemaal tot rust.

De mooiste manier om het enthousiasme van je kind na een visles vast te houden is door sámen te gaan vissen. Vissen is quality time! 



Aandacht voor het welzijn van de vis

Bij een visles wordt expliciet aandacht gegeven aan het welzijn van de vis. Kinderen leren dat ze een vis met natte handen moeten vastpakken, hoe ze deze voorzichtig moeten onthaken en daarna laag bij het water moeten terugzetten. Bij de visles gebruiken we weerhaakloze haakjes, om een vis snel en probleemloos te onthaken.

Gevangen vissen die in een emmer of aquarium worden bewaard, zodat alle kinderen ze goed kunnen bekijken, verblijven daar slechts kortstondig. Zo wordt voorkomen dat vissen in ademnood raken.
Divide

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.