Winkelwagen
Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Visles op school!

Elke basisschool in Nederland kan zich aanmelden voor een visles op school. Aan de visles zijn voor de school geen kosten verbonden en alle benodigde materialen nemen wij zelf mee. Van de school wordt alleen verwacht dat zij een klas met enthousiaste leerlingen levert.

Klik hier om een Visles aan te vragen

Het vislesprogramma bestaat uit twee delen: ruim een uur biologie - de visles - en twee uur visexcursie, waarbij we gaan vissen in een water dichtbij school. De visles is gericht op de groepen 7 en 8 van de basisschool. Ook scholen voor speciaal onderwijs komen in aanmerking: in overleg kunnen we dan kijken welke groepen les krijgen en eventueel het niveau aanpassen.

Tijdens een visles hebben de kinderen een kijkje kunnen nemen in de fascinerende onderwaterwereld. Daarbij hebben ze iets geleerd over vissen en de sportvisserij, genoten van het buiten zijn en meer respect gekregen voor de natuur in hun eigen woonomgeving.

De visles en het lespakket Zoetwatervissen

De visles wordt gegeven door een vismeester die door Sportvisserij Nederland is opgeleid. De kinderen leren welke vissen in Nederland leven, hoe je ze kunt herkennen, wat ze eten, hoe ze onder water ademen en welke rol waterplanten spelen. Elke leerling krijgt een lespakket, dat bestaat uit een leuk en leerzaam werkboek met drie zoekkaarten over waterplanten, waterdiertjes en vissen. Ze oefenen klassikaal met de zoekkaart vissen en als leerkracht kun je met het werkboek eventueel nog een aantal lessen aan de slag.

Klik hier voor de docentenhandleiding bij het Lespakket Zoetwatervissen.
Klik hier voor het wateronderzoeksrapport bij het Lespakket Zoetwatervissen. 


De visexcursie: vissen met de klas

Voordat de visexcursie begint, krijgen alle leerlingen een Stekkie keycord met daaraan een Stekkie hakensteker. De kinderen leren met behulp van rubberen kunstvissen hoe zo'n hakensteker werkt. Daarna gaan ze op weg naar het viswater om onder begeleiding van vrijwilligers van de plaatselijke hengelsportvereniging (én enkele vrijwilligers van school) te gaan vissen.
Na afloop maken we gezamenlijk de waterkant schoon met behulp van Vang5 materialen (grijpers, handschoenen en afvalzakken).


Veel aandacht voor welzijn vis

Bij een visles wordt expliciet aandacht gegeven aan het welzijn van de vis. Kinderen leren dat ze een vis met natte handen moeten vastpakken, hoe ze deze voorzichtig moeten onthaken en daarna laag bij het water moeten terugzetten. Bij de visles gebruiken we weerhaakloze haakjes, om een vis snel en probleemloos te onthaken. Soms bewaren we vissen kort in een emmer of aquarium, zodat alle kinderen ze goed kunnen bekijken. Grotere vissen landen we met een landingsnet en leggen we op een zachte en natte onthaakmat. Even bewonderen en dan mag de vis weer zwemmen!


Helpende hand van ouders

Bij de visexcursie zijn vrijwilligers nodig om de kinderen te begeleiden bij het vissen en toe te zien op de veiligheid aan de waterkant. Als er vanuit de hengelsportvereniging geen of weinig vrijwilligers beschikbaar zijn, is de hulp van ouders, grootouders en oudere broers of zussen gewenst. In totaal zijn voor een visles zo’n vijf of zes vrijwilligers nodig, bij voorkeur met enige vis-ervaring. Bij voldoende hulp kan een visles zeker doorgaan!

Download hier het instructieformulier voor visles-vrijwilligers

Vervolg na de visles: korte cursus 'Vissen voor kids'

Veel kinderen zijn na een visles enthousiast geworden en willen vaker vissen. Om dit op een goede manier mogelijk te maken organiseren hengelsportverenigingen soms een vervolgcursus. Helaas hebben niet alle verenigingen de mogelijkheid om dit vorm te geven.

Indien er enkele ouders zijn die dit op zich willen nemen, dan wordt dit volledig ondersteund door Sportvisserij Nederland. Er is een kant-en-klare korte cursus beschikbaar die ouders kunnen geven, waarbij alle deelnemende kinderen bovendien een gratis hengel en vistuigje krijgen!

Download hier de verkorte cursus 'Leer vissen met de vaste hengel'.

Voor vragen over de vervolgcursus en het aanvragen van gratis hengelmateriaal hiervoor kun je contact opnemen met Gerwin Gerlach van Sportvisserij Nederland via 030-6058400 of dit e-mailadres.


Divide

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.