Winkelwagen
Filters
Favorieten

Je hebt nog geen favorieten toegevoegd.

Veelgestelde vragen

Sportvissen en dierenwelzijn

  • Gaat een vis die een haak slikt dood?
    Nee. Hoewel een geslikt haakje in principe meer schade kan aanrichten dan een haakje door de lip, zal wanneer de lijn direct wordt doorgeknipt weinig last van ondervinden. Onderzoek aan snoek heeft aangetoond dat snoeken die de haak hebben geslikt net zo´n grote overlevingskans hebben als snoeken die het haakje niet hebben doorgeslikt.
  • Hebben vissen pijn?
    Dit is een zeer ingewikkeld onderwerp. De wetenschappers zijn het er in ieder geval niet over eens. Vast staat wel dat vissen geen pijn hebben zoals mensen dat ervaren. Een scherp haakje in een vissenbek is wat anders dan een haak door onze eigen bovenlip, maar zal veel meer te vergelijken zijn met wat een snoek voelt wanneer hij een stekelbaarsje verschalkt; hoewel de scherpe stekels vaak dwars door de bek van de snoek steken, schroomt de rover er toch niet voor het stekelbaarsje op te eten.
  • Hebben vissen stress?
    Gelukkig wel! Stress bij dieren is echter heel iets anders dan wat wij als mens onder stress verstaan. Stress bij dieren is een lichamelijk verschijnsel waardoor ze sneller en adequater op veranderende omstandigheden kunnen reageren. Vissen kunnen dus niet overwerkt of overspannen raken.
  • Is vissen dierenmishandeling?
    Sportvissen is een activiteit met dieren. Mensen beleven daar veel plezier aan. Dit plezier weegt op tegen het korte en beperkte ongemak dat de vis tengevolge van het vissen ondervind. Sportvissers genieten niet alleen van het vangen, maar ook van de vangst. Vissen worden bewonderd, gefotografeerd en met beleid onthaakt.

    Wanneer een vis voor consumptie is bestemd wordt deze direct gedood. Vissen is wat dierenwelzijn betreft goed te vergelijken met het houden van (landbouw)huisdieren en bijvoorbeeld paardensport.
  • Laten sportvissers vissen stikken?
    Hoewel de meeste direct na de vangst levend wordt teruggezet, nemen sommige sportvisser een visje meer voor eigen consumptie. In tegenstelling tot de beroepsvisserij zijn sportvissers in staat om een voor consumptie bestemde vis snel en ´humaan´ door een klap op de kop te doden. Dit is niet alleen vanuit welzijnsoverwegingen belangrijk, maar komt ook de smaak van de vis ten goede.
  • Raken vissen door het vangen beschadigd of gaan ze vaak dood?
    Het ongemak dat een vis ondervindt door het vangen is beperkt en kortstondig. Door het gebruik van onthaakmateriaal en onthaakmatten wordt beschadiging van de vis voorkomen. Dat is ook een kwestie van eigenbelang. Sportvissers vangen bij voorkeur onbeschadigde, grote exemplaren en vissen.

    Vooral binnen de karpervisserij speelt dit een grote rol; de meeste karpers in Nederland worden meerdere keren gevangen en veel karpers hebben inmiddels een eigen naam!
  • Worden vissen tegen hun zin uit het water getrokken?
    'Zin' is een menselijk begrip. Vissen zijn echter dieren die instinctief leven. Daarnaast worden vissen niet zomaar uit het water getrokken. Het lichte, moderne hengelmateriaal laat dit meestal niet eens toe. Door het gebruik van afgestemd materiaal wordt de vis zo snel mogelijk vermoeid waarna hij vervolgens (bij grotere exemplaren) met een schepnet uit het water wordt getild.

Docenten

Divide

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons cookiebeleid.